Шофьорите често подценяват някои дреболии, сред които са грешните настройки на

...
Шофьорите често подценяват някои дреболии, сред които са грешните настройки на
Коментари Харесай

Как да се предпазим при камшичен удар

Шофьорите често подценяват някои дреболии, измежду които са неверните настройки на седалката и подглавника. А точно те може да доведат до съществени пострадвания на гръбначния дирек, напомня Automedia.bg.

Модерните коли имат доста системи, позволяващи тежките удари да бъдат избегнати или следствията им – понижени. Системите АBS и ESP са част от дейната сигурност, до момента в който въздушните възглавници са част от пасивната. Често обаче се не помни една ежедневна заплаха, която може да докара до мъчителни последици - ударът при ниска скорост. Той обаче е отговорен за огромна част от пострадванията при така наречен камшичен удар. Травмите могат да бъдат породени от структурата на седалката и от неверната ѝ настройка.

Травмите в гръбначния дирек се получават при внезапното му извиване. Например, когато колата бъде ударена откъм гърба и главата ненадейно бъде наклонена обратно. Но не всеки път извиването на гръбнака е малко. Според лекари степените на травмиране са три. Най-леката е сравнима с мускулна тресчица, която поражда във вратните мускули и отминава за няколко дни. Във втората степен се стига до кръвоизливи и лекуването лишава няколко седмици. Най-тежки са случаите, при които се повреждат нерви, при които се стига до дълготрайни контузии и лекуването може да трае до година.

Според лекарите главен проблем е подглавникът, когато е надъхан да бъде прекомерно надалеч от главата. Така при удар откъм гърба главата не се поддържа незабавно от подглавника, а минава известно разстояние, преди да се спре в него. В различен случай подглавниците не могат да се контролират задоволително във височина, като не доближават вярната позиция по отношение на по-високи водачи. При удар те срещат горната част на врата.

При структурата на седалките е значимо да бъде " обрана " кинетичната сила. Седалката не би трябвало да изхвърля тялото назад напред със своите пружини. Но също доста значимо е отношението на водача и пасажерите към седалката. Няколко секунди са задоволителни в множеството случаи, с цел да се понижи рискът от контузия. Все повече хора мислят за потребление на защитния колан, само че не толкоз доста са тези, които настройват вярно облегалките и подглавниците.

Подглавникът би трябвало да е подложен на височината на главата, а дистанцията сред тях би трябвало да е допустимо минимум. Трябва да се внимава и за вярната позиция на седене. По опция облегалката на седалката би трябвало да е най-изправена. Тогава защитното ѝ действие дружно с това на подглавника е най-стабилно. Регулируемите по височина колани би трябвало да минават тъкмо над рамото.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР